пятница, 22 июля 2011 г.

Після «пенсійної реформи» уряд пообіцяв пенсіонерам милостиню

Авторська колонка Андрія Пишного на Kyiv Post

Нещодавно віце-прем‘єр-міністр Сергій Тігіпко заявив, що найближчим часом уряд внесе законопроект про надбавку для пенсіонерів на 100 гривень. За його словами, ця надбавка стосуватиметься приблизно 60% пенсіонерів.

Примітно, що все це робиться після проведення так званої «пенсійної реформи», яка звелася до підвищення пенсійного віку для жінок, збільшення мінімального трудового стажу для всіх громадян, включно з військовослужбовцями.

Як видно весь невибагливий зміст пенсійної «реформи» звівся до «скорочення дефіциту Пенсійного фонду» - тобто до заморожування пенсій (що означає їхнє реальне скорочення), та збільшення пенсійного віку.

І все це на тлі заморожування пенсій під час стрімкого зростання цін, завдяки чому середня пенсія по країні дедалі більше нагадує здачу.

Більше того, усе це відбувається тоді, як уряд шукає винних та вимагає від керівництва Верховної ради скасувати «недогляд» - адже під час ухвалення «пенсійної реформи» парламентська більшість, попри повне ігнорування поправок опозиції, забули відхилити схвалену профільним комітетом поправку N40, що належить Арсенію Яценюку.

Це одна з принципових поправок, які були внесені Яценюком після відхилення його альтернативного проекту пенсійної реформи. Її суть полягає в тому, щоб з 1 січня 2012 року провести перерахунки пенсій, призначених згідно Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", із застосуванням середньої заробітної плати за 2009 рік (1650 грн.). В колі спеціалістів це має назву – "осучаснення пенсій".

Останнє осучаснення проводилось по середній заробітній платі 2006 року (928 грн.) З того часу підвищувався прожитковий мінімум і разом з ним мінімальні пенсії, а "страхові" пенсії, обчислені від стажу та заробітку, не змінювались. Це ставить пенсіонерів в нерівні умови.

Якщо ж перерахувати пенсії по середній заробітній платі 2009 року, то підвищення пенсій одержать 10 мільйонів пенсіонерів, а середній розмір такого підвищення становитиме 334 грн. на місяць. Понад 3 мільйони пенсіонерів вийдуть за межі мінімальних пенсій і почнуть одержувати свої "страхові" пенсії.

Традиційно, уряд цю поправку не підтримав і наказав її відхилити. Однак, під час розгляду законопроекту поправку ніхто не відхилив.

У підсумку, оскільки поправка Яценюка комітетом була врахована, депутатами не відхилена і була фактично проголосована коли голосувався закон в цілому, то вона є текстом закону.

І от тепер, замість того, щоб сказати дякую Яценюку, який заклав підвищення середніх пенсій більш ніж на 25% у «тіло» пенсійної реформи (а не в міфічні «надбавки» на 100 гривень, які сьогодні можна дати, а завтра відібрати), влада бігає, вирячивши очі, не знаючи, що робити із проголосованим законом – фальшувати, чи накладати «вето».

Питання: навіщо запроваджувати надбавки, якщо ті ж самі 100 гривень (якщо вже не 334) можна було закласти «в тіло» пенсійної реформи?

Невже щоб тримати мільйони пенсіонерів за дресированих рабів – перед виборами кинути їм надбавки, а завтра, якщо погано проголосували, «забути»?

Це із тієї ж серії, що й нещодавно озвучена «Молодими регіонами» ідея «Дисконтна карта «Молоді регіони». Як відомо, молодіжне крила Партії регіонів запровадило «ексклюзивні знижки» в магазинах, розважальних установах і медичних закладах по всій Україні для членів партії через дисконтні картки.

Тобто, механізм простий, як граблі. Постояли з прапорпами за Партії регіонів – на карточку «капнуло». І нема мітингів «кинутих» на гроші «прапоронеосців»під партійним офісом ПР, як це було на минулий День Соборності.

Отже, не встигши ухвалити пенсійну реформу, влада її вже виправляє. Так само щойно ухваливши розхвалений «геніальний» Податковий Кодекс, влада вже повносила до нього купу поправок. Мабуть, від щомісячних змін у законодавстві бізнес-середовище стає стабільним і передбачуваним. Одне слово – «професіонали».

За такого печерного професіоналізму цілком логічним виглядає запровадження норми відповідно до якої витрати та збитки завдані державі, бізнесу та громадянам високопосадовцями в результаті розробки ними некомпетентних актів та рішень, мають бути компенсовані з приватної кишені цих високопосадовців. Тим більше, що вони мають звідки, адже сумарні статки «регіоналів» зросли за цей рік на сотні відсотків.

Комментариев нет:

Отправить комментарий