вторник, 21 июня 2011 г.

Арсеній Яценюк ініціює діалог опозиції для протистояння владі на парламентських виборах-2012


Лідер політичної партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк звернувся до опозиційних сил із закликом з вересня сісти за стіл переговорів для координації дій на парламентських виборах 2012 року. Про це він заявив у рамках тематичного круглого столу, організованого Центром Разумкова.
«Я звертаюся до колег з опозиційного табору. Чудово розумію, що формування єдиної опозиційної партії сьогодні неможливе. Більш того - недоцільне. Але опозиція зобов’язана вже з вересня сісти за стіл перемовин щодо координації діяльності на парламентських виборах 2012 року», - підкреслив він.

За його словами, якщо це не буде зроблено, то українська парламентська опозиція налічуватиме сто депутатів: «Їй дадуть місце в сесійній залі, мікрофон і кілька можливостей повиступати на телебаченні, аби показати, що Україна - демократична країна».
Арсеній Яценюк заявив, що готовий до такого формату діалогу, результатом якого має стати формування у Верховній Раді демократичної більшості, яка збалансує єдиний наявний на сьогодні інститут влади в Україні – президента України. «Тільки таким чином ми можемо відновити баланс і розподіл влади в країні. Тому що сьогодні розподілу влади немає і велика відповідальність лежить саме на опозиції. Ми це можемо зробити», - підкреслив лідер «Фронту Змін».
Він додав, що вибори 2012 року мають слугувати однією з реперних точок української демократії: «Підстави сподіватися на те, що вибори будуть демократичними, дуже й дуже мізерні. Влада слабка в публічній дискусії, але сильна в фальсифікаціях результатів голосування. І те, що вони будуть консервувати владу через нову змінену виборчу систему, – абсолютно зрозуміло».
«Вони не здатні вести дискусію, тому борються з опозицією іншим шляхом – починаючи з політичних переслідувань, закінчуючи боротьбою зі свободою слова, шляхом форматування телепередач, які мають політичний зміст, «роботи» з пресою, через адміністративний тиск. Влада перейшла в боротьбі з опозицією на непублічний рівень – там вони сильніші», - наголосив лідер «Фронту Змін».
Проте цю слабкість влади може і повинна використати опозиція: «Завдання опозиції - витягувати владу назовні, в публічну дискусію, і там у неї вигравати».
Завдання опозиції сьогодні, підкреслив Арсеній Яценюк, - змінити ставлення людей до політиків і політики як такої. «Сьогодні українці розглядають і владу, і опозицію як одне ціле – як один політичний клас. Опозиція тільки тоді стане опозицією, коли вона сформує новий якісний політичний клас – із новими підходами, баченнями, політичною культурою. Вона має вийти з болота, яким сьогодні є дрімуча українська політична каста. Нова політична еліта сформує нову якість української опозиції та української політики: політики для тих, хто голосує, хто чекає змін в країні, хто хоче іншої якості життя», - підсумував Арсеній Яценюк.

Комментариев нет:

Отправить комментарий