вторник, 21 июня 2011 г.

Арсеній Яценюк пропонує обкладати податком надвеликі пенсії — законопроект


Лідер політичної партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк вимагає обкладати податком надвеликі пенсії — які перевищують десять прожиткових мінімумів, встановлених для осіб, які втратили працездатність. Ці пенсії пропонується оподатковувати за стовідсотковою ставкою податку. Це закріплено в законопроекті Арсенія Яценюка, який він зареєстрував у вівторок, 14 червня (№8660).

Пояснюючи свою позицію в ефірі «5 каналу», лідер «Фронту Змін» зазначив, що «Партію регіонів турбує одне - яку пенсію вони будуть отримувати як члени Кабінету міністрів, як народні депутати». За його словами, влада мотивує неможливість обмеження vip-пенсій нормами Конституції, яка забороняє звужувати права громадян. «Вони хочуть і надалі отримувати пенсію в розмірі близько 15 тисяч гривень. І це при сьогоднішній мінімальній пенсії 764 гривні!» - додав він.


Арсеній Яценюк зазначив, що в його законопроекті передбачений чіткий шлях вирішення цієї проблеми: якщо пенсії перевищують 10 прожиткових мінімумів, то весь обсяг такого перевищення підлягає обов’язковому оподаткуванню. «Це не суперечить Конституції. Це дає можливість чітко визначити обмеження пенсій для всіх тих, хто є членами уряду, хто є народними депутатами, і всіх поставити в рівні умови».

«Я готовий захищати українську Конституцію. І нагадаю президенту і прем’єр-міністру, що записано в Конституції: всі українські громадяни рівні. Не «більш-менш рівні», а «всі рівні». Зокрема і в питанні нарахування пенсій», - підкреслив Арсеній Яценюк.

«Пенсійну реформу необхідно проводити. Але проводити тоді, коли влада має моральне право на це – для цього вона має скоротити видатки на себе. Якщо ж влада розкрадає бюджет, розтягує гроші з усіх державних підприємств, витрачає мільярди на свої вертолітні майданчики та своє утримання, така влада не має права відібрати 4 мільярди в людей, які отримують середню пенсію близько 1000 гривень», - зазначив лідер «Фронту Змін».

Він підкреслив, що законопроект про оподаткування надвеликих пенсій, як і його законопроект щодо пенсійної реформи, альтернативний урядовому (№7455-2), готувався із залученням провідних експертів: «Він на голову вищий, ніж законопроекту уряду. Мені прикро, що я займаюся урядовою роботою. Якщо уряд дійсно хоче реформ, то нехай прийме хоча б один законопроект опозиції. У нас як в опозиції дуже чітка вимога: розгляд цього законопроекту».

«Реформи мають починатися з себе. Влада має показати: у нас є проблеми в країні, ми знаємо про ці проблеми, тому ми починаємо з себе, показуємо, що влада стає іншою. Тоді ця влада стає моральнішою і має право просити підтримки громадян. А сьогодні влада цинічна і брехлива. Хто їй може повірити?» - підсумував Арсеній Яценюк.

Комментариев нет:

Отправить комментарий