четверг, 22 сентября 2011 г.

49 народних депутатів від опозиції підписалися під поданням до КС про визнання неконституційним закону про реформування пенсійної системи

Документ підписали народні депутати «Фронту Змін», представники фракції «Наша Україна – Народна Самооборона» та фракції «БЮТ-Батьківщина».

Під конституційним поданням про визнання неконституційним закону «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», ухваленого 8 липня 2011 року (№ 3668-VI), поставили свої підписи 49 народних депутатів: від «Фронту Змін», фракцій «Наша Україна – Народна Самооборона» та «БЮТ-Батьківщина».

Уповноваженими представниками в Конституційному суді при розгляді подання будуть Арсеній Яценюк і член фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Павловський.

Нагадаємо, підставою для визнання цього закону неконституційним повністю є порушення встановленої Основним законом процедури його розгляду та прийняття, а також звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод громадян України, зазначається в конституційному поданні.

Так, за Конституцією, рішення парламенту приймаються виключно на пленарних засіданнях шляхом особистого голосування народним депутатом України. Відповідно до опублікованої на офіційному сайті Верховної Ради інформації, на 59-му пленарному засіданні восьмої сесії парламенту шостого скликання письмово було зареєстровано 257 народних депутатів. Згідно з офіційними даними поіменного голосування, за законопроект №3668 у другому читанні та в цілому «за» проголосували 248 народних депутатів, «проти» - 66, утримались - 0, не голосувало - 14. Тобто, з 257 письмово зареєстрованих народних депутатів в голосуванні взяли участь 328. Це свідчить про те, що окремі народні депутати голосували не тільки за себе, а й за відсутніх колег.

Повторний розгляд цього закону 6 вересня 2011 року супроводжувався ігноруванням положень Конституції, законів України та грубим порушенням законодавчої процедури. При цьому можна вважати протиправними дії голови Верховної Ради, який мав направити ухвалений 8 липня закон №3668 на підпис президенту. Проте він виніс закон на повторне читання, посилаючись на норму Регламенту про усунення неузгодженостей. Аналіз стенограми засідання парламенту від 6 вересня щодо обговорення та прийняття пенсійного закону свідчить, що внеслися змістовні поправки, а не усувалися неузгодженості та неточності. Таким чином, було порушено Регламент, який забороняє внесення поправок до прийнятого закону.

Народні депутати «Фронту Змін» та «БЮТ-Батьківщини» вимагають визнати закон про реформування пенсійної системи неконституційним повністю, а провадження за цим конституційним поданням - невідкладним і розглянути його протягом місяця.



Інтернет-портал "Фронту змін"

Комментариев нет:

Отправить комментарий