четверг, 6 октября 2011 г.

Судово-пенсійні війни. Хто переможе: влада чи пенсіонери?


Авторська колонка Андрія Пишного на сайті газети "День"
Політика, яку проводить влада останні два роки у пенсійній сфері, не перестає дивувати. Вірніше, те що відбувається, навіть і політикою важко назвати. Це скоріше нагадує біг із перешкодами, коли влада, як «мудрий» тренер виставляє на біговій доріжці перешкоди, а пенсіонери намагаються ці перешкоди подолати на швидкість. І якщо це в них виходить — одержують нагороду у вигляді належної за законом пенсії.



Перевіреним способом такого подолання перешкод, окрім масових протестів, голодувань та перекриття доріг, є звернення до суду за захистом своїх прав. Порівняно з іншими це безболісний спосіб, але іноді тривалий і дорогий.

Хто з пенсіонерів звертається до суду? Практично всі мають право це зробити, якщо вважають, що їх пенсія менша, ніж зароблена. Але є три категорії пенсіонерів, які взагалі тільки через суд можуть встановити належний їм за законом розмір пенсії: «діти війни», «чорнобильці» та військовослужбовці.

Прийнявши закони, якими встановлено збільшені розміри пенсій цим трьом категоріям, держава просто не збиралась їх виконувати. Але закон є закон, і люди мають право вимагати належні їм виплати.

Суми, які щомісячно недоплачуються до пенсій, досить великі.

Дітям війни до пенсій мають виплачувати надбавку розміром 235,2 гривні на місяць, а платять 49,8 гривні. Ліквідатори-«чорнобильці», які стали інвалідами, за законом мають одержувати від 5 до 8 тис. гривень на місяць, а отримують 1—1,5 тис. Громадяни, які проживають на забрудненій внаслідок аварії на ЧАЕС території (четверта зона) мають одержувати добавку до пенсії у сумі 985 гривень на місяць, а одержують 5,2 (!) гривні.

Військовослужбовцям не вірно визначають розмір грошового забезпечення для обчислення пенсій, внаслідок чого вони щомісячно втрачають від 300 до 800 гривень пенсії.

Зрозуміло, що добровільно відмовлятися від належних за законом коштів на користь держави пенсіонери не збирались, і почали масово звертатися до суду.

Тільки 2011 року понад два млн. пенсіонерів вже відсудили свої пенсії, а за дев’ять місяців цього року Пенсійний фонд повернув недоплачених пенсій на суму понад шість млрд. гривень.

Постає питання: чому на рішення судів гроші були, а на виконання законів немає?

Крім цього, необхідно розуміти, що далеко не всі пенсіонери мають змогу взагалі звернутися до суду. Цьому можуть завадити вік та хвороби. Отже — ті, в кого є ще сили боротися, свої пенсії одержать, а в кого вже немає — тому і не треба давати.

Коли людей штовхнули на шлях судової війни, народилася «чудова» корупційна схема. За позов — заплати адвокату, за рішення — судді, за виконання — Пенсійному фонду. Ось і половинять відсуджені пенсії всі, кому не лінь.

Але люди кажуть — хоча б так. Бо іншого шляху немає.

І тут влада ставить ще один бар’єр. 5 вересня Прем’єр-міністр М. Азаров підписує Протокольне доручення Кабінету Міністрів за № 63, яким зобов’язує Пенсійний фонд не виконувати судові рішення.

Весь вересень районні пенсійні фонди готуються виконати вказівку, але тут А. Яценюк звернувся із депутатським зверненням до Генерального прокурора України щодо порушення кримінальної справи за невиконання судових рішень, але відбувся «штурм» афганцями та «чорнобильцями» Верховної Ради.

Намагаючись «зняти напругу» та уникнути відповідальності, Пенсійний фонд за вказівкою зверху надсилає лист своїм підпорядкованим органам про необхідність виплати пенсій за жовтень з урахуванням рішень судів.

На листопад такі виплати вже, зрозуміло, не плануються.

Але тут йдеться лише про ті рішення, які виконуються постійно й щомісяця. Якщо людина відсудила доплату по пенсії за минулий час, то такі рішення з вересня місяця Пенсійний фонд припинив виконувати.

Зроблено все досить хитро. Пенсійний фонд виплачує пенсії з 4 по 25 число кожного місяця. Якщо людина відсудила доплату до пенсії, то в перших числах місяця вона одержує свою «основну» пенсію без рішення суду, а борг за минулий час включається в так звані «додаткові відомості» й виплачується 23—25 числа.

У вересні місяці ці «додаткові відомості» були вилучені Пенсійним фондом з пошти та банків, а отже, люди доплат не отримали.

Сума невиплачених доплат становила майже 900 млн. гривень і ці кошти вже ніхто не збирається виплачувати.

Вперше з кінця 90-х років держава знову має заборгованість з виплати пенсій.

Як бачимо, «покращання» все ближче й ближче. Не всі пенсіонери здатні його пережити.

Напередодні впровадження пенсійних обмежень, передбачених так званою «пенсійною реформою», люди передпенсійного віку намагались правдами і не правдами призначити собі пенсії до 1 жовтня: звільнялись за станом здоров’я або за скороченням штатів для того, щоб мати можливість вийти на пенсію на півтора року раніше — за старим законодавством; встановлювали групи інвалідності; шукали документи про наявність пільг на зниження пенсійного віку.

І це не можна списувати на хитрість або жадібність українців, як роблять можновладці. Люди лише хочуть одержати те, що заробили за тривалі роки праці, те що їм гарантував закон, а не мінімальну подачку від держави.

Конституційність прийняття «пенсійної реформи» ще буде досліджувати Конституційний Суд, з поданням до якого звернулись народні депутати України від опозиції. Докази антизаконності цієї «реформи» наводитиме у суді

А. Яценюк, і сподіваймося що в цій судово-пенсійній війні переможуть люди, а всі нові пенсійні обмеження, такі як збільшення пенсійного віку, стажу, зменшення заробітної плати для пенсії, будуть скасовані.

Офіційний портал "Фронту змін"

Комментариев нет:

Отправить комментарий